HOME / ONLINE PRODUCTEN / Nextendum Nieuws / Nieuwsbericht
De all-in huurprijs bij stijgende servicekosten, wat is toegestaan?
13-09-2022 | Vanwege de alsmaar stijgende energieprijzen willen verhuurders de laatste jaren vaak de servicekosten naar boven bijstellen. Dit mag in de regel echter slechts één keer per jaar, bij de eindafrekening. De verhuurder dient dan wel te onderbouwen dat de kosten daadwerkelijk gestegen zijn, want de verhuurder mag geen winst maken op de servicekosten.
Huurverhogingen zijn sinds 1 mei 2021 aan banden gelegd, zowel voor sociale huurwoningen als voor vrije sector verhuur. Zo was voor 2021 de huurverhoging voor een vrijesectorwoning maximaal 2,4%; dat is de inflatie plus 1%. Maar hoe zit het dan als de huurder een all-in huurprijs betaalt? Dit is in principe niet verboden, maar de wet biedt wel een mogelijkheid voor de huurder om de huurprijs te laten afsplitsen van de servicekosten.
De huurder wordt door deze regelgeving beschermd. De huurder heeft immers weinig zicht op de verhoudingen tussen de huurprijs en de servicekosten, als hij een all-in huurprijs moet betalen. Hij kan in bepaalde gevallen in dat geval niet eens bepalen of er sprake is van sociale huur of van vrije sector huur. Bovendien kan de verhuurder met een beroep op gestegen servicekosten de all-in huurprijs verhogen, zonder dat de huurder kan controleren of deze verhoging terecht is.
Maakt de huurder gebruik van de mogelijkheid tot afsplitsing van de servicekosten, dan valt dit meestal ongunstig uit voor de verhuurder. Verhuurder heeft eenmaal de kans om een voorstel voor uitsplitsing te doen, maakt hij daar geen gebruik van dan kan de huurder naar de Huurcommissie stappen. Deze stelt vervolgens de huurprijs en de servicekosten vast volgens een vaste berekening. Over het algemeen komt de huurprijs daardoor veel lager uit.
Een tussentijdse verhoging van het voorschot is in principe niet toegestaan. De servicekosten mogen immers alleen na afrekening worden aangepast. Wellicht is het wel verstandig dat het voorschotbedrag alvast – in overleg – wordt aangepast. Zo kunnen zowel huurders als verhuurders al rekening houden met gestegen kosten en is de eindafrekening een minder onaangename verrassing.
Heeft u vragen over huurrecht en servicekosten?
Vraag het aan één van onze gespecialiseerde juristen!
iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken