HOME  / ONLINE PRODUCTENNextendum Nieuws / Nieuwsbericht

2 cao’s in één branche: wat is de juiste?

Het komt regelmatig voor dat er twee cao’s in één branche zijn afgesloten. Soms ontstaat een tweede cao omdat een groep werkgevers het niet eens is met de ‘gevestigde’ orde. Maar vaker is een cao iets meer toegespitst op een specifieke tak uit de branche waardoor er behoefte is aan maatwerk.

Voorbeelden van deze branches zijn de Horeca, Beveiliging en Uitzending (deze verschillen onderling overigens nauwelijks meer).

Casus

Werken met 2 cao’s kan ingewikkelde situaties met zich meebrengen, of een werkgever kan achteraf met verrassingen worden geconfronteerd. Dit overkwam recentelijk een beveiligingsorganisatie. Het lijkt erop dat het bedrijf met name doet aan horecabeveiliging. In de arbeidsovereenkomst staat te lezen: “Naast de bepalingen die zijn opgenomen in deze overeenkomst, gelden de meeste bepalingen zoals geldig zijn in de Collectieve Arbeidsovereenkomst Evenementen- en Horecabeveiligingsbranche.”

Een keurig incorporatiebeding dus.

Er is echter ook een algemeen verbindend verklaarde cao van toepassing (cao Particuliere beveiliging) op deze werkgever. De werkgever zal dus twee cao’s moeten toepassen. Dit kan anders zijn als hij lid is van de partij die de cao ‘Evenementen- en Horecabeveiligingsbranche’ afsluit. Deze is opgenomen in de cao Particuliere beveiliging. Dit was hier niet het geval. Als een werkgever geen lid is, is er geen rechtsgeldige toepassing van de cao en is de werkgever niet uitgesloten van de werking van de verplicht gestelde cao Particuliere beveiliging.

De gevolgen

Het gevolg is dat de werkgever dus eigenlijk beide cao’s moet toepassen: de ‘verplichte’ cao Particuliere beveiliging en de ‘vrijwillige’ cao Evenementen- en horecabeveiliging. Een werkgever mag zijn eigen arbeidsvoorwaarden hebben, zolang deze maar niet minder zijn dan een verplicht gestelde cao. De cao Evenement en horecabeveiligingsbranche, wordt in dit geval gezien als ‘eigen voorwaarden’.

Dit kan anders zijn als een cao een zogenaamd standaard karakter heeft, dan mag een werkgever ook niet ten voordele van de werknemer afwijken van een cao. Dat is echter in de beveiligingsbranche niet het geval.

In de beveiligingsbranche rommelt het sowieso al wat langer, want er zijn zelfs 3 cao’s.

De derde cao is afgesloten door de Vereniging Veiligheidsdomein Nederland (VVNL). Deze cao is niet uitgesloten in de cao Particuliere beveiliging maar enkele afzonderlijke leden van deze vereniging hebben enige tijd dispensatie gekregen van de Minister. Ook in dit geval hoeft een werkgever een verplicht gestelde cao niet toe te passen.

Voor de eerder genoemde werkgever liep het in de casus niet goed af. Het verschil tussen de cao Evenementen en Horecabeveiliging en Particuliere beveiliging is groot door met name de toeslagen. De werkgever heeft een bedrag van € 6.693 moeten betalen. Het betreft een medewerker die 885 uur had gewerkt. Een lidmaatschap was hier waarschijnlijk goedkoper geweest.

Cursus

Enige tijd geleden berichtten wij in de Nieuwsbrief over de aansprakelijkheid van de salarisadministrateur en de foutieve toepassing van de cao ( toevallig betrof het hier ook de cao Particuliere beveiliging), waar het niet goed afliep voor het accountantskantoor. Alle reden om u goed te laten inlichten hoe het werkt in cao-land. Bent u geïnteresseerd in cao’s en de wijze van toepassen, volg dan de goed gewaardeerde cursus Cao’s en bedrijfstakpensioenfondsen. Een praktische cursus voor salarisadministrateurs en hr- adviseurs, maar ook voor accountants en administrateurs die werkgevers in hun klantenbestand hebben.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen of opmerkingen, of wilt u een ander onderwerp bespreken? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag.

mr. S. (Savannah) Snellenburg
bedrijfsjurist

06 30 64 04 90
s.snellenburg@extendum.nl

Expertise: arbeidsrecht en ondernemingsrecht

In een notendop: ik ben gedreven, doortastend en enthousiast! Op het gebied van arbeidsrecht voel ik mij als een vis in het water. Mijn kennis breng ik graag over met cursussen die ik voor Extendum ontwikkel.

mr. R.L. (Ruud) Boerman
senior jurist

088 55 123 00
r.boerman@extendum.nl

Expertise: o.a. arbeidsrecht en ondernemingsrecht

Als oud-advocaat heb ik de meest uiteenlopende kwesties begeleid. Ik houd accountantskantoren en diens cliënten de juridische spiegel voor van hun alledaagse ondernemerschap.

leeg veld ter opvulling

iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken