HOME / ONLINE PRODUCTEN / Nextendum Nieuws / Nieuwsbericht
Wat is het verschil tussen ziekte en arbeidsongeschikt?
Ziekte en arbeidsongeschiktheid zijn niet hetzelfde. Het één kan wel het gevolg zijn van het andere. Beide zijn termen die vaak worden gebruikt in het kader van verzuim en werk en ze hebben specifieke betekenissen.
Wanneer is er sprake van ziekte?
Ziekte verwijst naar een toestand van slechte gezondheid als gevolg van een lichamelijke of geestelijke aandoening. Het kan variëren van milde aandoeningen tot ernstige ziekten.
Wanneer een werknemer ziek is, betekent dit dat hij/zij lijdt aan een bepaalde aandoening, maar dit betekent niet per se dat hij/zij niet in staat is om te werken, al dan niet in aangepaste werkzaamheden.
Om als werkgever bij een ziekmelding van een werknemer ziekteverlof te kunnen toekennen, moet volgens het Burgerlijk Wetboek 7 artikel 629, worden voldaan aan 2 voorwaarden:
- De werknemer is niet in staat om zijn/haar werk uit te voeren en;
- Dit wordt veroorzaakt door ziekte.
Ziekteverlof
Het kan dus voorkomen dat een werknemer ten gevolge van een ziekte niet in staat is om het werk te verrichten. Afhankelijk van de situatie en ernst van de ziekte kan dit van tijdelijke aard zijn. Is uw werknemer als gevolg van ziekte niet in staat om te werken dan heeft hij/zij recht op maximaal 104 weken doorbetaald ziekteverlof. De loondoorbetalingsplicht is gedurende deze 104 weken minstens 70% van het brutoloon en minimaal het minimumloon. Is er een cao van toepassing? Dan kan er sprake zijn van een aanvulling op de wettelijke bepaling.
Is uw werknemer ziek vanwege orgaandonatie, zwangerschap of bevalling? Dan geldt er een 100% loondoorbetalingsplicht. In deze situaties is er sprake van een vangnet-regeling en kunt u een Ziektewetuitkering bij het UWV aanvragen.
Wanneer is er sprake van arbeidsongeschiktheid?
Arbeidsongeschiktheid kan door ziekte of letsel ontstaan maar dat hoeft niet altijd. Een werknemer kan ook arbeidsongeschikt zijn doordat hij/zij niet meer over de juiste vaardigheden beschikt of omdat hij/zij niet meer gemotiveerd is voor zijn/haar functie. In deze beide gevallen is er geen sprake van ziekteverlof maar van disfunctioneren. Het gevaar is wel dat een werknemer ziek kan worden van het werk als de mismatch tussen vaardigheden/motivatie en de functie te lang aanhoudt.
Wie bepaalt of de werknemer ziek of arbeidsongeschikt is?
Ziekte wordt beoordeeld door medische professionals zoals een huisarts of ander medisch specialist. Of iemand daadwerkelijk arbeidsongeschikt is voor zijn/haar werk, als gevolg van ziekte of letsel, beoordeelt de bedrijfsarts of een arbeidsdeskundige. Waarbij het advies gegeven kan worden dat er aanpassingen nodig zijn op of in het werk om terugkeer mogelijk te maken.
Kortom…
Ziekte is een term die verwijst naar een gezondheidsprobleem, terwijl arbeidsongeschiktheid betrekking heeft op het onvermogen om te werken als gevolg van ziekte, letsel of disfunctioneren. Het is belangrijk op te merken dat niet elke ziekte automatisch leidt tot arbeidsongeschiktheid en de mate van arbeidsongeschiktheid kan variëren.
Advies & ondersteuning
Heeft u vragen of ondersteuning nodig in het casemanagement bij ziekte en re-integratie? Neem dan contact met ons op.
iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken