HOME / ONLINE PRODUCTEN / Nextendum Nieuws / Nieuwsbericht
Levensfasenbeleid; een duurzame HR-strategie voor inzetbaarheid en teamontwikkeling
Fulltime werknemers brengen een kwart van hun werkzame leven door op het werk. Een prettige werksfeer en goede balans tussen werk en privé zijn essentieel voor motivatie en productiviteit. Factoren die horen bij een bepaalde levensfase kunnen de balans echter verstoren.
In een snel veranderende arbeidsmarkt, waar duurzame inzetbaarheid steeds belangrijker wordt, kan levensfasenbeleid een cruciale rol spelen. Dit beleid houdt rekening met de specifieke behoeftes en ambities van werknemers in de verschillende levensfases. Levensfasenbeleid helpt de werknemer door in te spelen op deze fasen, met aandacht voor teamontwikkeling en individuele behoeften. Zodat de werkgever kan zorgen voor duurzame inzetbaarheid en tevredenheid in het team. Levensfasenbeleid biedt daarmee niet alleen toegevoegde waarde voor uw eigen kantoor, maar kan ook worden ingezet als adviesonderwerp voor uw klanten.
Wat is levensfasenbeleid?
Levensfasenbeleid gaat verder dan leeftijdsbewust personeelsbeleid¹: het is gericht op de volledige werkcyclus en de wisselende behoeften van werknemers. Niet alleen van de oudere werknemer, maar ook van de jongere werknemers en hun unieke kenmerken. Elke levensfase vraagt om specifieke aandacht. Effectief levensfasenbeleid past arbeidsomstandigheden, inhoud en relaties aan op de levensfase van de werknemer en waarborgt dat de juiste personeelsinstrumenten worden ingezet. Een goed uitgewerkt levensfasenbeleid bevordert motivatie, samenwerking en duurzame inzetbaarheid. Waardoor de betrokkenheid, productiviteit en loyaliteit van werknemers sterk kan verhogen. Daarnaast biedt het werkgevers tools om in te spelen op veranderende team-samenstellingen.
Instrument voor levensfasenbeleid: het levensfasengesprek
Een effectief instrument dat kan worden ingezet binnen levensfasenbeleid is het levensfasengesprek. Dit gesprek biedt werknemers de gelegenheid om hun persoonlijke en professionele ontwikkeling te bespreken, met aandacht voor hun huidige levensfase. Tijdens het gesprek worden onderwerpen behandeld zoals werkplezier, loopbaanambities en eventuele belemmeringen. Dit stelt de werkgever in staat om beter in te spelen op de unieke behoeften van zijn/haar werknemers en zorgt voor een afgestemd personeelsbeleid dat de motivatie en inzetbaarheid vergroot. Het levensfasengesprek bevordert ook open communicatie en betrokkenheid binnen het team.
Kosten en Baten van levensfasenbeleid
Levensfasenbeleid brengt, afhankelijk van bestaande personeelsinstrumenten en de organisatiecultuur, mogelijk initiële investeringskosten met zich mee. Wanneer bijscholing voor leidinggevenden en ontwikkelingsprogramma’s en mogelijke aanpassingen in werkstructuren al zijn geïntegreerd, dan zijn de extra kosten beperkt. Extra investering kan worden terugverdiend door de voordelen die het oplevert.
Werkgevers die zich richten op de diverse levensfasen binnen de organisatie kunnen op lange termijn kosten besparen door:
- een lager verzuimpercentage
- een lager verloop
- hogere fysieke en mentale gezondheid onder werknemers. Dit leidt tot een grotere belastbaarheid en inzetbaarheid.
Het resultaat is een vitale organisatie die in staat is om talent te behouden en te ontwikkelen, wat cruciaal is voor een duurzame bedrijfsvoering in deze krappe arbeidsmarkt.
Voorbereiding op veranderingen
De invoering van levensfasenbeleid zorgt ervoor dat de werkgever kan anticiperen op komende veranderingen, zoals mogelijke uitstroom van ervaren werknemers of omscholingstrajecten voor teamleden die moeite hebben met nieuwe technologische ontwikkelingen. Dit beleid kan bijvoorbeeld vragen beantwoorden zoals:
- Hoe behoudt u waardevolle kennis? Oudere werknemers hebben vaak veel ervaring en expertise. Het is waardevol om in kaart te brengen hoe zij hun kennis kunnen overdragen, bijvoorbeeld door mentorschap of interne trainingen.
- Hoe zorgt u voor voldoende ontwikkelingskansen? Werknemers die zich in een opbouwende fase van hun loopbaan bevinden, hebben vaak behoefte aan mogelijkheden voor scholing en groei. Het bieden van ontwikkeltrajecten zoals professionele opleidingen of nieuwe projectkansen kan voorkomen dat zij vertrekken.
- Hoe waarborgt u werkplezier en productiviteit? De balans tussen werk en privé is essentieel voor duurzame inzetbaarheid. Werkgevers die oog hebben voor persoonlijke omstandigheden, zoals de zorg voor opgroeiende kinderen of ouder wordende ouders, merken dat werknemers zich meer gewaardeerd voelen en dat hun loyaliteit naar de organisatie wordt vergroot.
Advies & ondersteuning
Of u nu geïnteresseerd bent in een strategisch personeelsbeleid binnen uw eigen kantoor, of klanten wilt adviseren over de voordelen van levensfasenbeleid, Extendum biedt de expertise om u hierbij te ondersteunen. Onze HR-specialisten helpen u graag bij het ontwikkelen van een maatwerkplan waarmee u HR-processen en duurzame inzetbaarheid van uw werknemers kunt versterken.
¹Bron: Scholten, A. (2008). Aan de slag met levensfasenbeleid: Van afdelingsfoto naar actiefilm (3e druk). De Gezonde Balans.
iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken