HOME / ONLINE PRODUCTEN / Nextendum Nieuws / Nieuwsbericht
Bestuurder moet bij insolventie straks faillissement aanvragen
03-01-2025 Bestuurder moet bij insolventie straks faillissement aanvragen. Zo luidde de kop van het Financieel Dagblad (FD) van 16 december jl., naar aanleiding van een besluit van de lidstaten van de Europese Unie. Als bestuurders in de gaten hebben dat hun onderneming haar verplichtingen niet meer kan nakomen, worden zij straks verplicht het faillissement van de onderneming aan te vragen.
Een dergelijke verplichting is nu niet in de Nederlandse wetgeving opgenomen. Het ontbreken van zo’n regeling wil echter niet zeggen dat een bestuurder nu ongestoord en zorgeloos zijn onderneming kan blijven voortzetten bij insolventie.
Selectieve betaling
Een bestuurder kan immers aansprakelijk zijn als er sprake is van selectieve betaling. Selectieve betalingen, d.w.z. het bevoordelen van bepaalde schuldeisers boven andere schuldeisers, kunnen leiden tot persoonlijke aansprakelijkheid van de bestuurders. Ook het blijven doorgaan met het plaatsen van orders of het doen van investeringen kan leiden tot bestuurdersaansprakelijkheid als de bestuurder ten tijde van het sluiten van de betreffende overeenkomsten wist of kon vermoeden dat de onderneming de aangegane verplichtingen niet (volledig) kan nakomen en ook geen verhaal biedt.
Melding betalingsonmacht
Ook is er de regeling ‘Melding betalingsonmacht’ bij de Belastingdienst. Deze komt er kort gezegd op neer dat als de onderneming niet langer in staat is om belastingen of (pensioen)premies aan de fiscus te voldoen, dan dient de bestuurder dat tijdig te melden bij de Belastingdienst en/of het bedrijfstakpensioenfonds (BPF). Als de bestuurder dit verzuimt, dan loopt hij het risico hoofdelijk aansprakelijk te worden gesteld voor de niet-betaalde belastingschulden of niet-afgedragen (pensioen)premies.
Nieuwe regeling
Er komt t.z.t. dus een nieuwe regeling bij om verplicht het faillissement te vragen ingeval van insolventie. Een dergelijke regeling is in veel Europese landen al bekend. Wij houden u uiteraard op de hoogte.
Contact
Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen of wilt u een ander onderwerp bespreken, neemt u dan contact met ons op. Wij helpen u graag.
ruud
iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken