HOME / ONLINE PRODUCTEN / Nextendum Nieuws / Nieuwsbericht
Ondernemer of werknemer? Waar gaat het uber?
20-03-2025 | Wederom een uitspraak over de vraag of – in dit geval bij Uber – sprake is van ondernemers of werknemers die voor taxichauffeur ‘spelen’.
Als antwoord op de, door het Hof in een door de vakbond aangeslingerde procedure, gestelde zogenaamde prejudiciële vragen, heeft de Hoge Raad gesteld dat een Uber-chauffeur zowel ondernemer als werknemer kan zijn. Een en ander is afhankelijk van de feiten en omstandigheden van het geval.
Verrassende uitspraak?
Op het eerste gezicht lijkt dit een verrassendere uitspraak, dan dat het is. Strikt genomen is het in lijn met de eerder door de Hoge Raad gedane uitspraken en ook in lijn met de negen gezichtspunten uit de zogenaamde ‘Deliveroo’ zaak.
De rol van het element ondernemer
De uitspraak is wel verrassend ten opzichte van het, door de Advocaat-Generaal mevrouw De Bock, gegeven advies aan de Hoge Raad. Zij had namelijk betoogd dat de rol van het element ‘ondernemer’ beperkt uit te leggen is. Met andere woorden, om te beoordelen of sprake is van het werk uitvoeren als ondernemer of als werknemer, moet in eerste instantie worden gekeken naar de werkrelatie en pas daarna kan een rol spelen hoe degene die de werkzaamheden uitvoert of gaat uitvoeren, zich buiten die werkrelatie gedraagt in het economisch verkeer. Deze redenering is ook in lijn met het uitgangspunt van de door het vorige kabinet ingediende Wet VBAR, die tot doel heeft de positie van de zzp’er te verduidelijken.
Wat zegt de Hoge Raad?
De Hoge Raad gaat niet mee in de redenering van de Advocaat-Generaal. De Hoge Raad stelt dat extern ondernemerschap mee kan wegen bij de beoordeling van de werkrelatie, maar niet dat het element zwaarder weegt dan de andere elementen. Voor zo’n rangorde ziet de Hoge Raad geen aanleiding.
Conclusie
De uitspraak lijkt wel stevige steun te geven aan het element ‘ondernemerschap’ uit de afwegingen in de Deliveroo uitspraak. Dat betekent dat feitelijke en praktische onderbouwing van dit element aan de orde is, bijvoorbeeld door inschrijving bij de KvK, zorgen voor een eigen website, aantoonbare marketingactiviteiten, meerdere opdrachtgevers, eigen tarievenstructuur, investeringen en facturatie, verantwoordelijk én eventueel aansprakelijk voor geleverde prestaties enz. enz. Alleen inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel is niet voldoende. Met andere woorden, laten zien dat je een echte ondernemer bent, die zelf ‘de broek op moet houden’.
Advies nodig?
In 2025 gaat de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Maakt uw kantoor óf uw klant gebruik van zzp’ers? Of is uw klant zelf zzp’er? En twijfelt u of een werkende een ondernemer of werknemer is? Om u te ondersteunen bij de beoordeling en het advies aan uw klanten, hebben wij voor u de digitale ZZP-Toolbox samengesteld.
Met de ZZP-Toolbox kunt u uw klanten praktisch en professioneel van dienst zijn. En komt u er niet uit? Neemt u dan contact op met één van onze fiscalisten of arbeidsrechtjuristen.
iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken