HOME / ONLINE PRODUCTEN / Nextendum Nieuws / Nieuwsbericht
Nieuw huwelijksvermogensrecht de beperkte gemeenschap: de standaard vanaf 1 januari 2018
Tot 1 januari 2018 trouwen partners in algehele gemeenschap van goederen als zij geen huwelijksvoorwaarden opstellen. De huidige gemeenschap van goederen betekent dat partners voor 50% gerechtigd zijn in het gezamenlijke vermogen. Privévermogen bestaat slechts uit onder uitsluitingsclausule verkregen erfenissen en schenkingen. Met ingang van 1 januari 2018 wijzigt deze regel voor nieuwe huwelijken. Voor op 1 januari 2018 bestaande huwelijken wijzigt niets.
De hoofdregel: beperkte gemeenschap
Voor huwelijken gesloten op of na 1 januari 2018 is sprake van een beperkte gemeenschap in tegenstelling tot de huidige algehele gemeenschap van goederen. De het totale vermogen van partners valt te verdelen in drie vermogens. Het privévermogen van de een, het privévermogen van de ander en het gezamenlijke vermogen (de beperkte gemeenschap).
Het privévermogen bestaat uit:
– het voorhuwelijkse privévermogen
– tijdens het huwelijk verkregen schenkingen en erfenissen
De beperkte gemeenschap bestaat uit:
– goederen die zowel afzonderlijk als gezamenlijk tijdens het huwelijk zijn verkregen
– goederen die voor het sluiten van het huwelijk al aan echtgenoten gezamenlijk toebehoorden
– gezamenlijke schulden van voor het huwelijk
– schulden die behoren bij goederen die voor het huwelijk aan echtgenoten gezamenlijk toebehoorden
– schulden die tijdens het huwelijk zijn ontstaan
Afwijken van de hoofdregel
Ook onder het nieuwe huwelijksvermogensrecht is het mogelijk om door het opstellen van huwelijksvoorwaarden af te wijken van de hoofdregel. Hierbij zijn de koude uitsluiting, een andere beperkte gemeenschap dan de standaard en verrekenbedingen nog steeds mogelijk. Ook kan de huidige hoofdregel, de algehele gemeenschap van goederen, worden bereikt. Maar dan alleen door het opstellen van huwelijksvoorwaarden.
Pas op met…
Het is oppassen als partners voor het huwelijk gezamenlijke goederen of gezamenlijke schulden hebben waarbij een andere verhouding in de gerechtigdheid bestaat dan 50%.
In een voorbeeld: Er is voor het huwelijk een gezamenlijke woning in de verhouding 60%/40%. Door het huwelijk valt de gezamenlijke woning in de gemeenschap waardoor de gerechtigdheid voor beiden 50% wordt. Als dit ongewenst is en de verhouding 60%/40% in stand moet blijven, is het opstellen van huwelijksvoorwaarden noodzakelijk.
Let op bij…
Bij ontbinding van het huwelijk, zowel door scheiding als door overlijden, zal aangetoond moeten worden welk vermogen aan welke partner toebehoort en welk vermogen gezamenlijk is. Een goede administratie is dan vereist. Om deze reden is het van belang om bij het aangaan van het huwelijk, of bij wijziging van de huwelijksvoorwaarden, in een door beide partners ondertekende verklaring vast te leggen welke vermogensbestanddelen behoren tot het privévermogen van elk van hen. Om te voorkomen dat deze verklaring verloren gaat kan er voor worden gekozen om dit vast te laten leggen in een notariële akte. Onder het huidige huwelijksvermogensrecht is dit al gebruikelijk bij het aangaan van huwelijksvoorwaarden. Onder het nieuwe huwelijksvermogensrecht is dit juist ook noodzakelijk indien men huwt zonder het maken van huwelijksvoorwaarden.
iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken