HOME  / ONLINE PRODUCTENNextendum Nieuws / Nieuwsbericht

Bedrijfsovername, waar moet u op letten? (deel 3)

12-08-2022  |  Naast het vinden van een koper of verkoper en de onderhandelingen over de prijs en voorwaarden, is de juridische vastlegging en alles wat daar verder bij komt kijken van essentieel belang bij een bedrijfsovername.

In dit derde deel geven wij u tips over welke elementen u, in de earn-out en in de statuten van de bv, juridisch goed moet vastleggen. Misschien niet zozeer voor het moment nu, maar met name om discussie in de toekomst te vermijden en het niet te laten escaleren tot een conflict.

Earn-out

Bij een earn-out regeling vindt een nabetaling op de koopprijs plaats bijvoorbeeld als de afgesproken omzet gedurende een overeengekomen periode wordt behaald. Vaak wordt hiermee ook een prijsverschil in de onderhandelingen overbrugd.

De verkopende partij blijft – tijdens deze periode – doorgaans nog betrokken middels een arbeidsovereenkomst of managementovereenkomst.

Enkele aandachtspunten bij de onderhandeling over een earn-out zijn:

  • Doelstellingen: wat zijn de earn-out doelstellingen? Wordt dit gemeten in omzet, EBITDA, groeipercentages of anderszins?
  • Resultaat: wanneer zijn de earn-out doelstellingen gehaald? Laat dit vastleggen door zowel een financieel deskundige van de kopende en verkopende partij in samenspraak met een (onafhankelijke) accountant.
  • Looptijd: wilt u voor een lange of korte periode gaan? Hoe langer de looptijd des te meer waarde u als koper zelf kunt creëren. Wilt u dat de verkopende partij hier een graantje van meepikt?
  • Inspanning: moet de verkoper meewerken aan het behalen van de earn-out doelstellingen?

bv-recht op maat

Sinds 2012 is – door de Wet vereenvoudiging en flexibilisering bv-recht – het bv-recht makkelijker, flexibeler en voordeliger geworden. Zo kunnen de statuten sindsdien ook beter op maat gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan verdeling van stemrechtloze en winstrechtloze aandelen tussen de aandeelhouders, maar ook specifieke dividendafspraken.

Een joint venture – een gezamenlijke onderneming van twee of meer ondernemingen – aangaan wordt hierdoor ook een stuk eenvoudiger, ondanks het complexe karakter van een dergelijk samenwerkingsverband.

Wij willen u graag het volgende meegeven: zorg dat u bij het aangaan van elk samenwerkingsverband de werkafspraken goed vast laat leggen. In een joint venture doet u dit bij voorkeur met een aandeelhoudersovereenkomst. Denk daarbij aan afspraken over bijvoorbeeld uittreding of verkoop van aandelen, maar ook aan stemverhoudingen en besluiten.

Advies & contact

Heeft u hulp nodig bij het aangaan van een samenwerkingsverband, de invulling van de statuten of de onderhandeling bij een earn-out? Neem gerust op met onze gespecialiseerde adviseurs.

R.J.E. (Ralph) Vaessen
adviseur corporate finance
directie

06 83 79 96 19
r.vaessen@extendum.nl

Expertise: bedrijfsovernames, bedrijfswaardering en bedrijfsfinanciering

In mijn werk word ik geïnspireerd door respect voor ondernemers – groot of klein. Als bankier heb ik ervaren dat ik in onder accountantskantoren en diens cliënten als een goede sparring­partner beschouwd word en veel toegevoegde waarde kan leveren.

C. (Cor) Molenaar RA RV
adviseur accountancy
adviseur corporate finance
directie

06 20 48 90 65
c.molenaar@extendum.nl

Expertise: bedrijfsovernames, bedrijfswaardering en bedrijfsfinanciering

Ik bied ondernemers en hun adviseurs goede adviezen, een luisterend oor of een schop onder de kont als het nodig is. Mijn motto is: cijfers bestaan niet, cijfers ontstaan.

iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken