HOME  / ONLINE PRODUCTENNextendum Nieuws / Nieuwsbericht

Uitbreiding informatie- en waarschuwingsplicht uit hoofde van goed werkgeverschap?

Navorderingsaanslagen loon- en inkomstenbelasting voor Zwitserse KLM-piloten

Als gevolg van een verdragswijziging tussen Nederland en Zwitserland – inmiddels wel jaren geleden – werden twee (Zwitserse) piloten van KLM geconfronteerd met het betalen van loon- en inkomstenbelasting, met navorderingaanslagen tot gevolg. De piloten stelden zich op het standpunt dat werkgever KLM heeft gehandeld in strijd met de eisen van goed werkgeverschap, door hen niet tijdig te waarschuwen voor de gevolgen van de verdragswijziging en door ten onrechte geen loonbelasting op hun loon in te houden. De Kantonrechter verklaarde voor recht dat KLM voor 50% aansprakelijk was voor de geleden schade. Het Hof wees de vorderingen van de piloten alsnog af.

Het oordeel van de Hoge Raad

De Hoge Raad oordeelde echter dat, hoewel juist is dat een werknemer zelf verantwoordelijk is voor de correcte nakoming van zijn fiscale verplichtingen, een werkgever uit hoofde van goed werkgeverschap onder omstandigheden wel gehouden kan zijn de werknemer in kwestie in kennis te stellen van een wijziging van regelgeving die voor diens fiscale positie van belang is.

Dat zal met name het geval kunnen zijn als die gewijzigde regelgeving ook van belang is voor de verplichting van de werkgever voor haar verplichting tot inhouding en afdracht van loonbelasting. In casu had KLM over de jaren vóór de verdragswijziging – overigens correct – geen loonbelasting ingehouden. De Hoge Raad overweegt verder dat een werkgever behoort uit hoofde van haar inhoudingsverplichting immer van dergelijke informatie op de hoogte te zijn. Van belang is eveneens of en in hoeverre er voor de betrokken werknemer sprake is van nadelige gevolgen door onbekendheid met de bedoelde informatie.

Bij haar overwegingen betrekt de Hoge Raad wel de omstandigheden dat het in casu een grote professionele werkgever betrof die beschikt over een dito fiscale afdeling. En dat de verdragswijziging er mede toe strekte dat voor sommige van haar buitenlandse werknemers loon- en/of inkomstenbelasting in Nederland verschuldigd zou worden en derhalve de werkgever in kwestie van de wijziging op de hoogte was of behoorde te zijn.

Conclusie

Uiteraard betreft het hier een specifieke zaak, doch in vergelijkbare gevallen dienen werkgevers zich er van te vergewissen of deze situatie zich voordoet en in voorkomend geval de eventueel betrokken werknemers tijdig te informeren /waarschuwen. Bij een schending van een zorgplicht zou de werkgever immers aansprakelijk kunnen worden voor de schade die een werknemer mogelijk lijdt.

Mocht u naar aanleiding van dit artikel nog vragen of opmerkingen hebben, neemt u dan contact met ons op.

mr. R.L. (Ruud) Boerman
senior jurist

088 55 123 00
r.boerman@extendum.nl

Expertise: o.a. arbeidsrecht en ondernemingsrecht

Als oud-advocaat heb ik de meest uiteenlopende kwesties begeleid. Ik houd accountantskantoren en diens cliënten de juridische spiegel voor van hun alledaagse ondernemerschap.

mr. S. (Savannah) Snellenburg
bedrijfsjurist

06 30 64 04 90
s.snellenburg@extendum.nl

Expertise: arbeidsrecht en ondernemingsrecht

In een notendop: ik ben gedreven, doortastend en enthousiast! Op het gebied van arbeidsrecht voel ik mij als een vis in het water. Mijn kennis breng ik graag over met cursussen die ik voor Extendum ontwikkel.

leeg veld ter opvulling

iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken