HOME  / ONLINE PRODUCTENNextendum Nieuws / Nieuwsbericht

Een loonsanctie gekregen van het UWV. Wat nu?

Het UWV heeft naar aanleiding van een WIA-aanvraag beoordeeld dat u als werkgever niet aan alle verplichtingen in de re-integratie van uw werknemer heeft voldaan en legt u een loonsanctie op waarbij u uw werknemer voor een periode van maximaal 52 weken loon moet doorbetalen. Wat kunt u doen om deze periode te verkorten?

Tot stand komen beslissing van het UWV

We gaan eerst een stap terug, het tot stand komen van de beslissing van het UWV.

Na 2 jaar ziekte vraagt uw werknemer een WIA-uitkering aan. Uiterlijk 1 dag nadat uw werknemer de WIA-aanvraag heeft ingestuurd, moet het re-integratieverslag middels het werkgeversportaal naar het UWV worden verzonden.

Het re-integratieverslag bestaat uit de volgende documenten:

  • Probleemanalyse bedrijfsarts (eventueel bijstelling Probleemanalyse)
  • Plan van aanpak (eventueel bijstelling Plan van aanpak)
  • Eerstejaarsevaluatie
  • Actueel oordeel bedrijfsarts
  • Eindevaluatie
  • Eventueel rapportage Arbeidsdeskundig onderzoek

Daarnaast stuurt uw werknemer de medische informatie, die hij/zij heeft ontvangen van de bedrijfsarts of arbodienst, naar het UWV.

Let op! Per 8 april 2024 heeft het UWV het aanvraagformulier WIA vernieuwd en is het ook mogelijk dat uw werknemer het volledige re-integratieverslag bij het UWV instuurt. Omdat uw werknemer nu ook zelf de documenten kan meesturen, is het belangrijk dat u goed met uw werknemer afspreekt wie welke documenten naar het UWV stuurt. Als u beiden de documenten opstuurt, kan dit voor vertraging in de aanvraag zorgen.

Beoordeling aanvraag

Na het insturen van de WIA-aanvraag beoordelen een arts en een arbeidsdeskundige van het UWV het dossier op de volgende punten:

  1. de mate waarin uw werknemer arbeidsongeschikt is;
  2. hoeveel procent uw werknemer nog kan verdienen van het oude loon;
  3. zijn de documenten van het re-integratieverslag (op tijd) ingestuurd;
  4. en of u als werkgever genoeg heeft gedaan om uw werknemer weer aan het werk te krijgen.

Meer weten over re-integratie bij ziekte? Bekijk en download hier de Werkwijzer Poortwachter.

De beslissing van het UWV

Als het UWV vindt dat u onvoldoende heeft gedaan om uw werknemer aan het werk te krijgen, dan kan er een loonsanctie opgelegd worden. Dit betekent dat u het loon van uw werknemer na 2 jaar ziekte maximaal nog 1 jaar moet doorbetalen. De daadwerkelijke periode van loondoorbetaling staat in de beslissingsbrief van het UWV. Tot deze datum mag u uw werknemer niet ontslaan. Doet u dat toch, dan is uw werknemer verplicht hiertegen te protesteren. Ook mag uw werknemer niet zelf ontslag nemen, of met ontslag akkoord gaan. Doet hij/zij dit toch, dan krijgt hij/zij tot de genoemde datum van de loondoorbetalingsplicht geen WIA-uitkering.

Niet eens met de beslissing van het UWV? Dien een bezwaarschrift in!

In de beslissingsbrief zal verwezen worden naar het bijgevoegde rapport van de arbeidsdeskundige waarin te lezen is hoe de beslissing tot stand is gekomen. In dit rapport is ook te lezen welke tekortkomingen door het UWV zijn geconstateerd.

Als u het niet eens bent met de beslissing van het UWV omdat u vindt dat u aan alle, in het rapport van de arbeidsdeskundige, genoemde verplichtingen heeft voldaan, dan kunt u binnen 6 weken na de datum van de brief bezwaar maken. Dit kan online of per post middels een bezwaarschrift. Voor een snellere afhandeling van uw bezwaarschrift raden wij u aan om het bezwaar online via het werkgeversportaal in te dienen.

Wanneer u meer tijd nodig heeft om een bezwaar te versturen dan kunt u vragen om meer tijd. Dit doet u door een voorlopig (pro forma) bezwaar in te dienen. In dit voorlopig bezwaar zet u alle gegevens, behalve waarom u bezwaar maakt. Ook zet u in het voorlopige bezwaar dat u de redenen van het bezwaar zo snel mogelijk opstuurt. Het UWV zal u laten weten wanneer u de redenen van bezwaar uiterlijk moet insturen.

Tip: Vraag om vergoeding voor kosten van bezwaar. Wanneer u bezwaar maakt dan maakt u waarschijnlijk kosten. Bijvoorbeeld kosten voor rechtsbijstand of reiskosten als u naar een kantoor van het UWV komt voor een hoorzitting of afspraak met een arts of arbeidsdeskundige. Komt het UWV aan uw bezwaar tegemoet, dan kunt u die kosten in bepaalde gevallen vergoed krijgen. U moet er wel zelf om vragen. Daarom is het verstandig om dit op voorhand in uw bezwaarschrift op te nemen.

Op de website van het UWV vindt u meer informatie over de bezwaarprocedure.

De loonsanctie is terecht. Is eerder stoppen met loondoorbetaling mogelijk?

Ja, eerder stoppen met doorbetalen van het loon is mogelijk als u alsnog aan de verplichtingen van de re-integratie voldoet. In het rapport ‘Beoordeling re-integratieverslag’ van de arbeidsdeskundige van het UWV kunt u lezen wat u kunt doen om de tekortkomingen te herstellen, zodat u voldoet aan uw verplichtingen.

Heeft u binnen de opgelegde sanctieperiode (maximaal 1 jaar) van de loondoorbetalingsplicht de tekortkomingen gerepareerd, waardoor u aan de eisen van de re-integratie voldoet? Dan kunt u een ‘Bekortingsverzoek’ indienen. Met een bekortingsverzoek vraagt u het UWV om te beslissen dat u het loon niet langer hoeft door te betalen. Een bekortingsverzoek kunt u online of per post indienen. Voor een snellere afhandeling van het bekortingsverzoek raden we aan om het verzoek online via het werkgeversportaal in te dienen.

In het bekortingsverzoek neemt u de volgende punten op:

  1. Verwijs naar de, in het rapport van de arbeidsdeskundige van het UWV, genoemde tekortkomingen.
  2. Geef per tekortkoming aan of en hoe deze zijn gerepareerd.
  3. Vraag een bekorting van de sanctieperiode aan op grond van de door u als werkgever geleverde inspanningen.
  4. Voeg ter onderbouwing/bewijs documenten toe als bijlagen.

Na het indienen van het bekortingsverzoek beoordeeld het UWV binnen 3 weken of u genoeg heeft gedaan aan re-integratie. Is het UWV van mening dat de tekortkomingen zijn hersteld, dan wordt de loonsanctie na 6 weken opgeheven en hoeft u het loon niet langer door te betalen.

Let op! Er is nog een andere reden die u kunt inzetten voor de beëindiging van de opgelegde sanctieperiode. Namelijk als uw werknemer om medische redenen voor een periode van ten minste 3 maanden geen mogelijkheden heeft tot re-integratie en het onduidelijk is of hij/zij daarna wel mogelijkheden heeft. In dit geval kunt u om beëindiging van de verlengde loondoorbetalingsverplichting vragen. Voortzetting van de verlengde loondoorbetalingsverplichting is in dit geval namelijk zinloos, omdat er geen zicht is op de mogelijkheid tot repareren van de tekortkomingen. Wanneer u een bekortingsverzoek op deze grond wilt indienen, dan moet dat vergezeld gaan van een bijgestelde Probleemanalyse en/of Actueel oordeel van de bedrijfsarts. Overleg hierover met uw bedrijfsarts.

Advies & ondersteuning

Dit artikel is geschreven door M. (Marlou) Werkmeester, adviseur Arbo & verzuim bij Extendum BV. Heeft u ondersteuning nodig bij het aantekenen van een bezwaar, het aanvragen van een bekortingsverzoek of andere vragen? Neemt u dan contact met ons op via 088-55 123 00 of via e-mail secretariaat@extendum.nl.

M. (Marlou) Werkmeester
adviseur P&O

088 55 123 00
m.werkmeester@extendum.nl

Expertise: arbo en verzuimbegeleiding

Ik help accountantskantoren en MKB-ondernemers met het op orde brengen van hun Arbobeleid. Denk hierbij aan het uitvoeren van een RI&E of het maken van een personeelshandboek. Ook kan ik ondersteunen in de begeleiding bij ziekte en re-integratie van een werknemer.

 

E. (Eric) Peterse
senior adviseur HRM

06 28 29 82 50
e.peterse@extendum.nl

leeg veld ter opvulling

iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken