HOME / ONLINE PRODUCTEN / Nextendum Nieuws / Nieuwsbericht
Tussenkomst of bemiddeling en de zzp-problematiek
Zijn tussenpersonen de oplossing?
23-01-2025 | Per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer toezien op schijnzelfstandigheid. De rol van de zzp’er is momenteel een veelbesproken onderwerp. In het zzp-dossier zijn er veel bedrijven die oplossingen aandragen om het risico te beperken: een tussenpersoon die zzp’ers wegzet bij een opdrachtgevers. Hiervoor worden vaak twee soorten constructies gebruikt: bemiddeling of tussenkomst.
Het is voor een opdrachtgever belangrijk te weten welke van de twee vormen wordt gebruikt, omdat bij bemiddeling het risico bij de opdrachtgever ligt en bij tussenkomst ligt het risico bij de tussenpersoon. Hieronder volgt een korte uiteenzetting van wat tussenkomst is en wat bemiddeling is.
Bemiddeling
Bemiddeling verwijst naar een situatie waarin een derde partij slechts faciliteert of adviseert bij het tot stand brengen van een overeenkomst tussen twee partijen, zonder zelf onderdeel te zijn van de uiteindelijke contractuele relatie. Een bemiddelaar heeft geen inhoudelijke verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de afspraken. Een veelvoorkomend voorbeeld is een recruitmentbureau dat een werkgever en een werknemer bij elkaar brengt, maar waarbij het contract direct tussen deze twee partijen wordt gesloten. In de ‘zzp-wereld’ wordt een opdrachtgever rechtstreeks aan een zzp’er gekoppeld.
Tussenkomst
Tussenkomst houdt in dat een derde partij zelf optreedt in de overeenkomst met de opdrachtgever en vervolgens een aparte relatie aangaat met de opdrachtnemer. Dit betekent dat de tussenpersoon juridisch verantwoordelijk is voor de afspraken met beide partijen. Een voorbeeld is een uitzendbureau dat een uitzendkracht levert aan een werkgever. Hier heeft de uitzendkracht een contract met het uitzendbureau, terwijl het uitzendbureau verantwoordelijk is voor de relatie met de inlener. Op het moment dat een zzp’er onder leiding en toezicht van de opdrachtgever werkzaamheden verricht, kan de zzp’er gelijkgesteld worden met een uitzendkracht.
Belangrijke verschillen
- Juridische positie:
Bij tussenkomst is de tussenpersoon contractpartij; bij bemiddeling niet. - Verantwoordelijkheid:
Bij tussenkomst draagt de tussenpersoon verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de overeenkomst. Bij bemiddeling beperkt de rol zich tot het tot stand brengen van een overeenkomst. - Financiële structuur:
Bij tussenkomst factureert de tussenpersoon de opdrachtgever en betaalt de opdrachtnemer. Bij bemiddeling vindt financiële afhandeling rechtstreeks plaats tussen de opdrachtgever en opdrachtnemer. - Fiscaal:
Bij tussenkomst loopt de tussenpersoon het risico inhoudings- en afdrachtplichtig te zijn op het moment dat de zzp’er geen echte zzp’er blijkt te zijn. Daarbij komt, dat als de zzp’er geen zzp’er is, maar ook geen werknemer, er altijd nog sprake kan zijn van een fictieve dienstbetrekking en om deze reden toch inhoudings- en afdrachtplichtig wordt.
Dit onderscheid is belangrijk, bijvoorbeeld voor de belastingtechnische behandeling of aansprakelijkheid. In de tussenkomst situatie loopt het tussenbureau het risico dat hij door de belastingdienst als inhoudingsplichtige wordt beschouwd. Keuze voor tussenkomst of bemiddeling kan grote gevolgen hebben voor alle betrokken partijen.
Let op: soms biedt de tussenpersoon facturatiediensten en andere services aan bij de zzp’er. Hierdoor kan het lijken alsof er sprake is van tussenkomst, maar dat bemiddeling door de tussenpersoon wordt voorgestaan. Het risico kan derhalve toch bij de opdrachtgever komen te liggen.
Contact
Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen of opmerkingen of wilt u een ander onderwerp bespreken? Neemt u dan contact met ons op. We helpen u graag.
iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken