HOME  / ONLINE PRODUCTENNextendum Nieuws / Nieuwsbericht

Waarom werknemers met financiële problemen een risico vormen voor uw bedrijfsvoering (en hoe u dit risico kan beperken)

Een werknemer met financiële problemen kan een groot risico voor zichzelf en voor u als werkgever vormen. Werknemers met financiële problemen zijn minder productief en verzuimen op jaarbasis gemiddeld vaker. De problemen komen vaak pas laat aan het licht, bijvoorbeeld bij een loonbeslag. Hoe herkent u geldzorgen bij uw werknemer? En hoe kunt u uw werknemer helpen?

Onderzoek onder werkgevers

In 2017 had 62% van de werkgevers personeel met geldzorgen (Nibud), inmiddels is dat gestegen naar circa 80% (Deloitte, juni 2022). Onderzoek- en adviesbureau Preventned heeft onderzocht wat dit betekent voor de productiviteit van medewerkers. ,,Een op de drie medewerkers met ernstige geldzorgen heeft een verhoogd risico om uit te vallen”, zegt Preventned-directeur Cas Knibbeler.

Oorzaken van financiële problemen kunnen op allerlei fronten ontstaan. Denk hierbij aan het gevolg van een scheiding, ziekte of verslaving, gebrek aan financiële vaardigheden, problemen met de verkoop van een huis of verandering in inkomen doordat de partner werkloos wordt. Daar komt ook nog eens bij dat we momenteel in een gekke tijd leven waarin de inflatie enorm hoog is en levensmiddelen, brandstof en energieprijzen flink stijgen. Dus de zorgen over geld onder werknemers zal toenemen.

Gevolgen

Financiële problemen onder werknemers zijn een risico voor uw onderneming. Iemand die geldzorgen heeft is vatbaarder voor diefstal, fraude, omkoping en chantage. Daarbij gaan geldzorgen gepaard met stress. Wat als gevolg kan hebben dat de productiviteit van de werknemer naar beneden gaat en er vaker ziekgemeld wordt. Uit onderzoek is gebleken dat een werknemer met schulden de werkgever jaarlijks gemiddeld € 13.000,- (fulltime dienstverband met een modaal inkomen) kost door 20% vermindering in productiviteit en gemiddeld 7 extra werkdagen verzuim.
Over het algemeen praten werknemers niet snel over hun financiële situatie. Uit angst voor ontslag of schaamte. Echter kan het vroegtijdig herkennen van en begeleiden bij het oplossen van financiële problemen een hoop ellende voorkomen.

Hoe herkent u geldzorgen bij uw werknemer?

Er zijn een aantal signalen die aangeven dat een werknemer geldzorgen heeft en waar u als werkgever alert op kan zijn:

  • Opgelegd loonbeslag;
  • Verzoekt om een voorschot, lening of uitbetalen van vakantiedagen;
  • Toename ziekteverzuim;
  • Leent regelmatig geld bij collega’s;
  • Belt met schuldeisers en/of deurwaarders;
  • Verzoekt ineens om extra werkuren, terwijl dit niet bij de persoonlijke situatie past;
  • Is stressgevoelig en/of heeft concentratieproblemen;
  • Stelt vaak vragen over het (late) betaalmoment van het salaris.

Hoe kunt u uw werknemer helpen?

Herkent u één of meerdere signalen, dan is het belangrijk om met de werknemer in gesprek te gaan. U hoeft namelijk geen groot bedrijf te zijn om uw werknemer te begeleiden in het oplossen van zijn geldproblemen. Omdat als u de hulp niet intern kan bieden, doorverwijzing naar de juiste hulp al heel belangrijk is. De werknemer kan zo deskundige hulp in de buurt vinden.

Via geldfit.nl kunt u samen met de werknemer een anonieme online test doen. Na het invullen van de test volgt een persoonlijk advies met daarin de verschillende mogelijkheden voor ondersteuning. Denk hierbij aan instanties in de buurt of online tools waarmee de werknemer zelf aan de slag kan. Bespreek samen met de werknemer welke mogelijkheden het best passen en begeleid naar de eerste stap. Ook is er een landelijke telefoonlijn van Geldfit waar de werknemer direct terecht kan voor hulp bij geldzorgen. Dit is het gratis telefoonnummer 0800-8115.

Preventief beleid

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Het is raadzaam om als werkgever preventief beleid te voeren door financiële problemen onder werknemers een concrete plek te geven in het HR-beleid. U draagt hiermee bij aan algehele financiële fitheid en duurzame inzetbaarheid van werknemers. Op financieelfittewerknemers.nl of nibud.nl vindt u veel informatie, handige tips en tools die kunnen helpen bij het voeren van preventief beleid.

Advies & ondersteuning

Heeft u ondersteuning nodig bij het voeren van preventief beleid of een gesprek met uw werknemer? Neem dan contact op met onze Adviseur verzuim en P&O, Marlou Werkmeester.

 

M. (Marlou) Werkmeester
adviseur P&O

088 55 123 00
m.werkmeester@extendum.nl

mr. R.L. (Ruud) Boerman
bedrijfsjurist
directie

06 51 98 31 53
r.boerman@extendum.nl

Expertise: o.a. arbeidsrecht en ondernemingsrecht

Als oud-advocaat heb ik de meest uiteenlopende kwesties begeleid. Ik houd accountantskantoren en diens cliënten de juridische spiegel voor van hun alledaagse ondernemerschap.

leeg veld ter opvulling

iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken