HOME  / ONLINE PRODUCTENNextendum Nieuws / Nieuwsbericht

Het UWV werkt aan een vernieuwde Werkwijzer Poortwachter

Momenteel werkt het UWV aan het vernieuwen van de Werkwijzer Poortwachter. Deze willen ze makkelijker te begrijpen en te gebruiken maken. Wanneer de vernieuwde Werkwijzer Poortwachter gelanceerd wordt is nog niet bekend. De huidige werkwijzer is in de tussentijd nog wel te gebruiken, maar het UWV update deze niet meer. Op de webpagina van het UWV over de Werkwijzer Poortwachter en Quick Start vindt u een overzicht van alle belangrijke wijzigingen.

Wat is de Werkwijzer Poortwachter?

De Werkwijzer Poortwachter is een brochure voor werkgevers en bevat informatie over de begeleiding en re-integratie van een zieke of arbeidsongeschikte werknemer.

Wat is de Quick Start?

De Quick Start is een verkorte versie van de Werkwijzer Poortwachter. Het is een hulpmiddel voor werkgevers over wat te doen indien u te maken krijgt met een werknemer die arbeidsongeschikt wordt. De Quick Start geef uitleg over de te nemen stappen vanaf de eerste ziektedag tot aan het moment dat de werknemer een WIA-uitkering kan aanvragen. De Quick start is geen vervanging voor de Werkwijzer Poortwachter. In de Werkwijzer Poortwachter vindt u de uitgebreidere informatie.


Veranderingen die niet in de huidige werkwijzer staan

Let op! De Werkwijzer Poortwachter wordt vernieuwd. De huidige werkwijzer, met versiedatum 1 augustus 2022, kunt u nog wel gebruiken, maar past het UWV niet meer aan. Er zijn al een aantal veranderingen per 1 juli 2023 die niet in de huidige Werkwijzer Poortwachter zijn opgenomen, maar belangrijk zijn om te weten:

  • Visie werknemer op re-integratie voortaan vastleggen; Vanaf 1 juli 2023 bent u verplicht de mening van de arbeidsongeschikte werknemer over de re-integratieafspraken vast te leggen in het Plan van aanpak en in de (Eerstejaars)evaluatie. Als u al een Plan van aanpak of (Eerstejaars)evaluatie hebt gemaakt, hoeft u de mening niet toe te voegen. Dat is alleen nodig als na 1 juli de afspraken over de re-integratie wijzigen.
  • Loon doorbetalen bij ziekte van een uitzendkracht met uitzendbeding; Meldt een uitzendkracht met uitzendbeding zich ziek, dan moet u als uitzendbureau het loon doorbetalen, zolang de uitzendovereenkomst duurt. U kunt pas een Ziektewetuitkering aanvragen als de uitzendovereenkomst is afgelopen en de uitzendkracht nog steeds ziek is. U meldt de uitzendkracht dan ziek op de laatste dag van de uitzendovereenkomst. Deze nieuwe regel is onderdeel van een wijziging in de cao voor uitzendkrachten, die op 1 juli 2023 is ingegaan, en geldt in ieder geval voor uitzendbureaus die aangesloten zijn bij de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) of de Nederlandse Bond voor Bemiddelings- en Uitzendbureaus (NBBU).

Lees meer over de veranderingen in de Werkwijzer Poortwachter op UWV.nl

Advies & ondersteuning

Heeft u ondersteuning nodig bij de begeleiding van een zieke en/of re-integrerende werknemer? Neemt u dan contact op met onze Adviseur Arbo & verzuim, Marlou Werkmeester.

M. (Marlou) Werkmeester
adviseur P&O

088 55 123 00
m.werkmeester@extendum.nl

Expertise: arbo en verzuimbegeleiding

Ik help accountantskantoren en MKB-ondernemers met het op orde brengen van hun Arbobeleid. Denk hierbij aan het uitvoeren van een RI&E of het maken van een personeelshandboek. Ook kan ik ondersteunen in de begeleiding bij ziekte en re-integratie van een werknemer.

mr. R.L. (Ruud) Boerman
senior jurist

088 55 123 00
r.boerman@extendum.nl

Expertise: o.a. arbeidsrecht en ondernemingsrecht

Als oud-advocaat heb ik de meest uiteenlopende kwesties begeleid. Ik houd accountantskantoren en diens cliënten de juridische spiegel voor van hun alledaagse ondernemerschap.

leeg veld ter opvulling

iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken