HOME  / ONLINE PRODUCTENNextendum Nieuws / Nieuwsbericht

Wet Doorstroming Huurmarkt zorgt voor stijging huurprijzen

15-12-2020 | Het doel van de Wet Doorstroming Huurmarkt, ingevoerd in 2015, was om te zorgen voor meer huurwoningen en minder ‘scheefhuurders’ in de particuliere huurmarkt. Vijf jaar na invoering blijkt uit onderzoek dat het aantal huurwoningen niet is vergroot, maar dat huurprijzen wel significant gestegen zijn. Bovendien wordt ook bij tijdelijke huurcontracten vaak een minimum huurperiode afgesproken, terwijl dat juist niet de bedoeling van de wetgever was.

Huurbescherming

Vóór de invoering van de Wet Doorstroming Huurmarkt was het ook al mogelijk om een tijdelijk huurcontract af te sluiten, maar dit contract eindigde niet van rechtswege. De huurder had immers huurbescherming, de verhuurder moest alsnog ontbinding vragen bij de rechter en dit werd niet vaak toegewezen.

Wet Doorstroming Huurmarkt

Om de huurmarkt flexibeler te maken en verhuurders te stimuleren om woningen aan te bieden, werd de Wet Doorstroming Huurmarkt ingevoerd. Deze maakte het mogelijk om woningen voor een termijn van twee jaar aan te bieden. Na de afgesproken periode eindigt het contract zonder tussenkomst van de rechter. De huurder heeft dus geen huurbescherming. Uitvloeisel van het flexibel huren is wel dat de huurder elk moment mag opzeggen. In deze situatie mag dus geen minimum huurperiode worden afgesproken.

Geen stijging huurwoningen

Uit onderzoek van onderzoeksplatform Investico in samenwerking met de Rotterdamse nieuwssite Vers Beton, Trouw en De Groene Amsterdammer, blijkt dat het aantal aangeboden woningen niet is gestegen, maar dat de huurprijzen wel omhoog zijn gegaan. Huurders verhuizen vaker en bovendien wordt bij een derde van de huurcontracten in strijd met de wet tóch een minimale huurperiode afgesproken.

Uitholling rechten huurders

Zo heeft de Wet Doorstroming Huurmarkt er onbedoeld voor gezorgd dat de rechten van huurders worden uitgehold. Een tijdelijke huurder klaagt minder snel over achterstallig onderhoud, een te hoge huurprijs of servicekosten. Dit biedt de verhuurder de gelegenheid om de huurprijs te verhogen voor de volgende huurder, zonder dat gebreken verholpen hoeven worden.

Wat nu?

Het Ministerie van Milieu en Wonen heeft laten weten dat zij op dit moment geen actie gaat ondernemen, maar de uitkomsten van hun eigen onderzoek wil afwachten. Deze worden komende zomer verwacht.

Contact

Wilt u advies over huren of verhuren? Neem dan contact op met één van onze gespecialiseerde juristen!

mr. M.I. (Marieke) Westerbeek-Ovink
bedrijfsjurist

06 53 50 39 58
m.westerbeek@extendum.nl

mr. R.L. (Ruud) Boerman
bedrijfsjurist
directie

06 51 98 31 53
r.boerman@extendum.nl

iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken