HOME / ONLINE PRODUCTEN / Nextendum Nieuws / Nieuwsbericht
Zzp 2025 en de modelovereenkomsten van de Belastingdienst
In het kader van de aangekondigde opheffing van het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025, waarbij de fiscus volledig gaat handhaven op schijnzelfstandigheid volgens de regels van de Wet DBA, heeft het kabinet ook aangekondigd dat het gebruik van de zogenaamde modelovereenkomsten niet langer houdbaar is.
Reden daarvan is dat – aldus het kabinet – modelovereenkomsten geen zekerheid vooraf kunnen geven over het werken buiten dienstverband.
‘‘t Kan verkeren”, zei Bredero
Immers, de Belastingdienst heeft, na de afschaffing in 2016 van de Verklaring Arbeidsrelaties (VAR), – in 2005 ingevoerd om meer duidelijkheid te verkrijgen over de (arbeidsrelatie) tussen opdrachtnemer en opdrachtgever-, in het kader van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA), juist de Modelovereenkomsten geïntroduceerd.
Modelovereenkomsten
De Belastingdienst kwam zelf met een aantal voorbeelden van opdrachtovereenkomsten, waarbij curieus onderscheid werd gemaakt tussen opdrachten zonder gezag of met vervanging.
Daarnaast kwam er de mogelijkheid van allerhande werkgevers en belangenorganisaties, verenigingen en dergelijke om zelf met voorbeelden te komen toegesneden op de branche. Deze zouden vervolgens worden goedgekeurd door de Belastingdienst, zodat de opdrachtovereenkomsten in de betrokken branche konden worden gebruikt en op die manier min of meer zekerheid zouden bieden ter voorkoming van een fictief dienstverband of schijnzelfstandigheid.
In de praktijk kwam hiervan weinig terecht
Juristen laakten de juridische kwaliteit van de voorbeelden en fiscalisten wezen er toen al op dat je mooie modelovereenkomsten kunt opstellen – papier is immers geduldig – maar dat dit geen garantie was voor succes.
Immers het werken in de praktijk van de economische werkelijkheid moest wel aansluiten bij hetgeen op papier stond. Dat was ‘niet altijd’ – om het eufemistisch uit te drukken – het geval. Alleen door het feit dat er jarenlang niet intensief werd gehandhaafd, is deze praktijk blijven bestaan.
Modellen in de ban?
Het kabinet heeft de, door de Belastingdienst zelf geïntroduceerde modelovereenkomsten, met ingang van 6 september 2024 al in de ban gedaan. De Belastingdienst is gestopt met het beoordelen van nieuwe modelovereenkomsten. ‘Oude’ Modelovereenkomsten mogen na deze datum gebruikt worden, zolang deze nog lopen voor de betreffende opdracht.
Niettemin kan een modelovereenkomst nog wel gebruikt worden, mits aangepast aan het afwegingskader Deliveroo-arrest zoals beschreven in de Toelichting Beoordeling Arbeidsrelaties van de Belastingdienst. Let daarom goed op dat de inhoud van de overeenkomst gelijk is aan de uitvoering en werkzaamheden van de overeenkomst zoals voorgeschreven.
Meer informatie
Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen of opmerkingen, of wilt u een ander onderwerp bespreken? Neemt u dan contact met ons op, we helpen u graag.
iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken